Missing Numbers

What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 5690 5121 4552 3983 3414 2845 ?

(a) 2276

(b) 2516

(c) 2746

(d) 2356

(e) None of these

Answer: (a)

Explanation:

By Subtracting 569,We Get the Next Term,

5690-569=5121

5121-569=4552

4552-569=3983

3983-569=3414

3414-569=2845

2845-569=2276


2.16 8 12 30 105 ?

(a) 387.5

(b) 470.5

(c) 367.5

(d) 472.5

(e) None of these

Answer: (d)

Explanation:

16*1/2=8

8*3/2=12

12*5/2=30

30*7/2=105

105*9/2=472.5


3. 3 7 19 55 163 ?

(a) 467

(b) 487

(c) 475

(d) 485

(e) None of these

Answer: (b)

Explanation:

3

7=3+4

19=7+4*3

55=19+12*3

163=55+36*3

487=163+108*3


4. 11 16 23 32 43 ?

(a) 55

(b) 57

(c) 58

(d) 59

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

The difference is 5,7,9,11.

It increases by every consecutive odd number.


5. 15 19 ? 27 31

(a) 21

(b) 23

(c) 20

(d) 25

(e) None of these

Answer: (b)

Explanation:

It increases by 4.


6. 2 5 7 12 19 31 ?

(a) 50

(b) 43

(c) 49

(d) 54

(e) None of these

Answer: (a)

Explanation:

Its a Fibonacci series .

So, 2+3=5

5+2=7

7+12=19

19+12=31

31+19=50


7. 1 4 9 ? 25

(a) 15

(b) 17

(c) 14

(d) 20

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

They’re the square numbers..

1² (1 x 1) = 1

2² (2 x 2)= 4

3² (3 x 3 )= 9

4² (4 x 4) = 16

5² (5 x 5) = 25


8. 106 ? 94 88 82

(a) 102

(b) 112

(c) 96

(d) 100

(e) None of these

Answer: (d)

Explanation:

Subtracting 6 from the previous number.


9. 17 19 16 20 ? 21

(a) 14

(b) 17

(c) 15

(d) 19

(e) None of these

Answer: (c)

Explanation:

17+2=19

19-3=16

16+4=20

20-5=15

15+6=21


10. 2 3 6 15 45 ?

(a) 135

(b) 90

(c) 75

(d) 145

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

Increasing by 0.5 Multiplier to the previous multiplier .

2 x 1.5 = 3

3 x 2.0 = 6

6 x 2.5 = 15

15 x 3.0 = 45

45 x 3.5 = 157.5

157.5 x 4.0 = 630

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!