Percentage

1. Fraction value of 25% is

(a)  

(b)  

(c)  

(d)

Answer: (a)

Explanation:

25% means 25 hundredths

In other words, the rate percent is the quantity for every hundred.

For example, 25% means 25 for every hundred.


2. What is 5% of Rs. 200? [SSC Grad. 1999]

(a) Rs. 0. 25

(b) Rs. 25

(c) Rs. 50

(d) Rs. 10

Answer: (d)

Explanation:

As a fraction,, for example

5% of Rs. 200 =


3. In an examination, a student who gets 20% of the maximum marks fails by 5 marks. Another student who scores 30% of the maximum marks gets 20 marks more than the pass marks. The necessary percentage required for passing is? [SSC Grad. 2000]

(a) 32%

(b) 23%

(c) 22%

(d) 20%

Answer: (c)

Explanation:

Let the maximum marks = x

Then by given condition, passing marks =

Percentage required for passing=


4. If Shamira earns 25% less than Karthiga, how much percent does Karthiga earn more than Shamira?

(a)  

(b)  

(c)  

(d) 22

Answer: (b)

Explanation:

If A is R% less than B, then B is more than A by:

Here, R%=25%

Karthiga earn more than Shamira by =


5. If the price of petrol is increased by 30%, by how much percent a car owner must reduce his expenditure in order to maintain the same budget? [SSC Grad. 2000]

(a) 33%

(b)  

(c)  

(d) 21%

Answer: (b)

Explanation:

If A is R% more than B, then B is less than A by:

Here, R%=30%


6. The price of a MTC bus is 3, 25,000. The value of a MTC bus depreciates at the rate of 10% per annum. What will be the worth of MTC bus after 2 years?

(a) 263250

(b) 273250

(c) 280000

(d) None of these

Answer: (a)

Explanation:

Value of a machine after n years =

Value of the MTC bus after 2 years =

= 263250


7. The value of a machine depreciates at rate of 20% per annum. If its value is Rs. 3200, what was the value of the machine 2 years ago?

(a) 3240

(b) 1620

(c) 6800

(d) 5000

Answer: (d)

Explanation:

Let the present value of a machine be P. suppose it depreciates at the rate of R% per annum. Then,

Value of the machines n years ago =

R%=20%; present value=3200; n=4

Value of a machine 4 years ago=

= 0. 0005%


8. In expressing a breadth is 80. 6 km as nearly as possible with three significant digits, Find the percentage error?

(a) 0. 60%

(b) 0. 50%

(c) 0. 90%

(d) 0. 05%

Answer: (b)

Explanation:

Required percentage =

= 0. 496%

Required percentage = 0. 496%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!