Profit & Loss

1. A man buys 9 pens for Rs. 90 and sells 8 pens for Rs. 88. How much profit or loss does he make?

(a) Rs. 11

(b)  Rs. 9

(c) Rs. 8

(d) Rs. 12

(e) Rs. 15

Answer: (b)

Explanation:

S.P of 8 pens is Rs. 88

S.P of 1 pen = 

S.P of 9 pens=11×9=Rs. 99

C.P of pen=Rs. 90.

Profit=Rs. (99-90) =Rs. 9


2. A color TV and a VCP were sold for Rs. 12,000 each. The TV was sold at a loss of 20% whereas the VCP was sold at a gain of 20%. Find gain or loss in the whole transaction. [Asst. Grade 1997]

(a) Rs. 1200 loss

(b) Rs. 1000 loss

(c) Rs. 960 loss

(d) Rs. 1040 loss

Answer: (b)

Explanation:

Loss=4%


3. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit? [Bank P. O. 2000]

(a) 3. 5

(b) 4. 5

(c) 5. 6

(d) 6. 5

Answer: (c)

Explanation:

C.P of 1 toy=

S.P of 1 kg=Rs. 6. 50.


4. If the selling price of 4n items equals the cost price of 5n items, what is the profit percentage? [CDS 2006]

(a) 20

(b) 24

(c) 25

(d) 30

Answer: (c)

Explanation:

S.P of 4n items=C. P of 5n items

S.P of 1 item=

Gain=S. P-C. P=1. 25-1=0. 25


5. A man bought goods worth Rs. 6000 and sold half of them at a gain of 10%. At what gain percent must he sell the remainder to get a gain of 25%on the whole? [Asst. Grade 1997]

(a) 40%

(b) 30%

(c) 25%

(d) 50%

Answer: (a)

Explanation:

Gain of 25% on whole=Gain of 10% of 3000+Gain of x% of 3000

7500=3300+30x

x=140

To get a gain of 25% on the whole, he must sell the remainder at 40 percent.


6. The profit earned by selling an article for Rs. 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs. 448. What should be the sale price of the article for making 50 percent profit? [Bank 1999]

(a) Rs. 960

(b) Rs. 1060

(c) Rs. 1200

(d) Rs. 920

Answer: (a)

Explanation:

Let(c) p = Rs. x.

Then, (832+448)/2

x = 640.

Required S. P = 150% of Rs. 640 =960.


7. Sanjay sold a bicycle to Salman at 46% profit. Salman spent Rs. 40 on repairs and sold it to Sunil for Rs. 1500. In this deal, Salman made neither profit nor loss. What is the cost price for Sanjay? [CDS 2006]

(a) Rs. 900

(b) Rs. 960

(c) Rs. 1000

(d) Rs. 1060

Answer: (c)

Explanation:

x = Rs. 1000


8. An article when sold at a gain of 5% yields Rs. 15 more than when sold at a loss of 5%. Its cost price would be: [Asst. Grade 1997]

(a) Rs. 150

(b) Rs. 200

(c) Rs. 250

(d) Rs. 300

Answer: (a)

Explanation:

Let(c) P. be Rs. x.

Then,

(OR)

Let CP=100 then

Case I: SP=95

Case II: SP=105

Difference in Rs = 105 – 95 = Rs. 10

10 = Rs. 1500 = Rs. 150


9. The printed price of a calculator is Rs. 180. A retailer pays Rs. 137. 7 for it by getting successive discounts of 10% and another rate which is illegible. What is the second discount rate? [Bank 2008]

(a) 12%

(b) 12. 5%

(c) 15%

(d) 29%

Answer: (c)

Explanation:

Marked price = Rs. 180

Net selling price =

Amount of second discount = 162-137. 7=Rs. 24. 3

Rate of second discount =15%.


10. A fan is listed at Rs. 1500 and a discount of 20% is offered on the list price. What additional discount must be offered to the customer to bring the net price to Rs. 1104?

(a) 8%

(b) 10%

(c) 12%

(d) 15%

Answer: (a)

Explanation:

Net S. P = Rs. 1104. Discount on Rs. 1200 = Rs. 96.

Required discount =

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!