Square and Cube roots

1. √? +22=1 la 1

(a) 1 la 2

(b) 1 la 3

(c)1 la 4

(d) 22

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

√?=1 la 5

?=1 la 6


2. 2 la 1

(a)2 la 2

(b)  2 la 3

(c) 2 la 4

(d) 50

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

2 la 5

–> 39+11=50

2 la 6


3. 3 la 1 +7820=9206-206-1100

(a) 9604

(b) 8281

(c) 6400

(d) 8100

(e) 640

Answer: (c)

Explanation:

3 la 2


4. 4 la 1

(a) 45980

(b) 44890

(c) 43780

(d) 42670

(e) None of these

Answer: (a)

Explanation:

image033


5.image035

(a) 2601

(b) 2804

(c) 2409

(d) 2206

(e) None of these

Answer: (e)

Explanation:

52×52=2704


6. Which one of the following statements is true?

(a) image037=image039

(b) image041

(c) image043

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Answer: (b)

Explanation:

image045

image047


7. Among the given numbers the one which is not a perfect square is:

(a) 1936

(b) 2452

(c) 1369

(d) 6561

(e) None of these

Answer: (b)

Explanation: 

 image049

image052

image054


8. The square root 0f 1585081 is:

(a) 1259

(b) 2159

(c) 1251

(d) 1291

(e) 1921

Answer: (a)

Explanation: 

image056

Here, 081 is the Perfect square of 9.

As one’s place of remaining number is 5.

So, square root is also 5.

158 is lying between the perfect squares of 12 and 13.So , we can take lowest.

So, the square root should be 1259.


9. The square root of a positive number less than 100 lies between:

(a)0 and 1000

(b)0 and 10

(c)-10 and 10

(d)-100 and 100

(e)100

Answer:(b)

Explanation:

Square root of 100 is 10.

So the square root of less than 100 lies between 0 to 10.


10. Which one of the following is the least?image058

(a) image060

(b) image062

(c) image065

(d) image064

(e) None of these

Answer: (d)

Explanation:

image074 ,image069

image067  , image071

2 comments

  1. Sir ple maths tamil mayerial upload

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!