Trains

1. Find the time taken to cover a distance of 400 km by a train moving at 25 m/s?

(a) 4 hr 25 minutes

(b)  2 hr 30 minutes

(c) 4 hr 26 minutes

(d) 4 hr 20 minutes

Answer: (c)

Explanation:

Distance is the product of speed and time

= 90 km/hr

= 4 hours 26 minutes.


2. A train 200 m long passes a stone in 15 seconds and passes another train of same length by 15 sec coming from opposite direction. The speed of the second train is?

(a) 72 km/hr

(b) 60 km/hr

(c) 80 km/hr

(d) 45km/hr

Answer: (a)

Explanation:

When two moving objects are running at opposite directions, the relative speed is always sum of their speeds.

Let us take 2nd train’s speed = x m/sec

Here distance is the sum of length of both trains

x=20 m/s


3. A train crosses a standing man in 3 seconds while it takes 12 secs to cross a platform, travelling at the same speed. If the length of the platform is 210 meters, find length of the train?

(a) 60 m

(b) 70 m

(c) 72 m

(d) 62 m

Answer: (b)

Explanation:

Let us take length of the train as l.

Time taken by train to cross a standing man,

Time taken by train to cross a platform

From the above two eq, l= 3 s and 12 s= l+210

Apply value of l and find s from the above two eq

9s = 210, s= 23. 33 m/s = 3×23. 33 = 70 m


4.  A train of length 150 m long takes 12 secs to pass another train length of 180 m, coming from opposite direction. If the speed of first train is 45 km/hr, the second train’s speed is?

(a) 45 km/hr

(b) 54 km/hr

(c) 60 km/hr

(d) 49 km/hr

Answer: (b)

Explanation:

When two moving objects are running at opposite directions, the relative speed is always sum of their speeds.

Here distance is the sum of length of both trains.

X = 54 km/hr.


5. Train A leaves Mumbai Central station for Luck now at 11 a.m. running at the speed of 60 km/h. Train B leaves Mumbai Central station for Luck now by the same route at 2 p. m. on the same day running at the speed of 72 km/h. at what time will the two trains meet each other? [Bank 2001]

(a) 3 a.m on the next day

(b) 5 a.m on the next day

(c) 5 p.m on the next day

(d) None of these

Answer: (b)

Explanation:

When train B starts for Luck now at 2 p. m. , train A has already covered a distance of 180 km.

The distance overcome in 1 hour = (72-60) = 12 km.

12 km distance is overcome in 1 hour

180 km distance is overcome in

Hence, the two trains meet each other 15 h after 2 pm, i. e. , at 5am.


6. Two trains one 160 m and the other 140 m long are running in opposite directions on parallel rails, the first at 77 km/h and the other at 67 km/h. how long will they take to cross each other? [SSC 2003]

(a) 1 min 48 sec

(b) 35 sec

(c) 2 min 08 sec

(d) 3 min 5sec

Answer: (a)

Explanation:

Since two trains are in opposite direction,

Their relative speed = 77 – 67 = 10 km/hr

Time taken to cross each other =

108 sec = 1 minute and 48 seconds.


7. Two trains starts at the same time from two stations 240km apart and going in opposite directions cross each other at distance of 150 km apart from one of the stations. What’s the ratio of their speeds?

(a) 05:03

(b) 04:03

(c) 02:01

(d) 05:04

Answer: (a)

Explanation:

Let us take C as meeting point.

When two trains are started at same time, distance is directly proportional to speed.

Ratio in speed = 150: 90= 5: 3.


8. A train 800 meters long is running at the speed of 78 km/h. if it crosses a tunnel in 1 minute, then the lengths of the tunnel (in meters) is: [SSC 2003]

(a) 77200

(b) 500

(c) 1300

(d) 13

Answer: (b)

Explanation:

Let us take length of tunnel as x meters

Time taken by train to cross tunnel = 1 minute = 6o sec

60×390=18 (800+x)

1300=800+x,

x=500 meter


9. A train 100 meter long completely passes a man walking in the same direction at 6 km/h in 5 seconds and a car travelling in the same direction in 6 seconds. At what speed was the car travelling?

(a) 18 km/h

(b) 36 km/h

(c) 19 km/h

(d) 25 km/h

Answer: (a)

Explanation:

In case of man:

x=78 km/h

In case of car:

78-60= 18 km/h.


10. A train passed two bridges of lengths 800 m and 400 m in 100 seconds and 60 seconds respectively. The length of the train is: [SSC 2002]

(a) 80m

(b) 90m

(c) 200m

(d) 150m

Answer: (c)

Explanation:

Let us take length of train as x meter and speed of train as y km/hr

Time taken to cover 800 meter long bridge

Time taken to cover 400 meter long bridge

Here, length and speed of train is same for both cases.

Equating speed of the train in both equations

60(x+800) = 100(x+400)

6x+4800 = 10x+4000

4x = 800,

x = 200 meter

Length of train is 200 meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!